Duurzaamheid en "Groene Kerk"
Als gemeente zijn wij een Groene Kerk. Samen met 400 andere kerken en moskeeën in Nederland zijn we aangesloten bij www.groenekerken.nl, een initiatief van TEAR en Kerk in Actie. Stap voor stap zijn we op weg naar meer duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en vergroening in de gemeente. In de kerk, maar ook thuis.
“Vanuit een Bijbels wereldbeeld kunnen christenen hun liefde en zorg tonen voor alles wat God geschapen heeft. Zorg voor de schepping heeft een volwaardige plek in het christelijk discipelschap. We zijn geroepen de afgoden van consumentisme en materialisme te bestrijden. Deze afgoden drijven dieren en planten naar de afgrond, buiten de armen uit en brengen schade toe aan ons geestelijk leven. Ons gebruik van grondstoffen, energie en voedsel. Het moet allemaal worden onderworpen aan de heerschappij van Christus. Christenen zijn geroepen samen met anderen te zoeken naar een levensstijl die getuigt van een duurzame en levensvatbare toekomst van Gods wereld. Zo kunnen christenen de heerschappij van Christus verkondigen. Dan kan heel de schepping hem aanbidden: “Alles wat adem heeft, love de Heer!””
Uit “Lets everything that has breath, praise the Lord!” Dave Bookless. Vertaling Embert Messelink.
Duurzaamheid vormt de groene draad in het beleid van onze diaconie en onze gemeente. We onderscheiden drie vormen: sociale duurzaamheid, economische duurzaamheid en ecologische duurzaamheid. Hierbij staat sociale duurzaamheid voor omgaan met de schepping, het klimaat en goeddoen, recht en gerechtigheid.
Als gemeente besteden we aandacht aan de zorg voor de schepping. Wij laten de wereld een positief geluid horen. Wij zijn een open gemeenschap. Open in onze omgang met God, open naar elkaar en open naar de samenleving. Wij hebben de waarheid niet in pacht, maar geloven dat Gods Geest in ieder van ons werkzaam wil zijn. Dat betekent dat wij elkaar nodig hebben om ons geloof op peil te houden. Samen zijn we een netwerk met Jezus als middelpunt. Het is Zijn kerk.
We werken samen met andere Groene Kerken in Leusden. Denk aan de werkgroep van de Protestantse gemeente Leusden (PgL) maar ook aan de Groene Belevenis. De Parochie (Jozefkerk) wil ook graag meedoen.
Als werkgroep stimuleren we dat de zorg voor Gods wereld het groene hart van ons geloof zijn wordt. Dit doen we via de volgende activiteiten en speerpunten:
Het bordje “Groene kerk” op de kerkmuur is meer dan een etiket. Met andere woorden: er moet wel wat gebeuren! Een kerk mag zich groen noemen als zij met haar leden ieder jaar tenminste één duurzame stap zet. Dit kunnen stappen zijn in de volgende gebieden:
1. Schepping en natuur
2. Geloof en inspiratie
3. Energie en klimaat
4. Omgaan met geld
5. Beleid en aanpak
6. Bewust inkopen doen.
Wij hebben tot nu toe de volgende stappen gezet: